Pagina's

vrijdag 27 december 2013

Zijn eerste zelfmaak


Grote meneer wordt telkens vergeten ... Er komen namelijk maar weinig mannenpatronen in mijn handen. En eigenlijk vraagt hij nooit iets om te maken. Behalve dan toen hij de jas van kleine meneer zag. 'Ik wil ook zo'n jas'

Een patroon vinden is niet gemakkelijk, ik vond er wel eentje maar €17 voor 1 patroon vind ik er wat over. En dus begon ik te tekenen. Ik nam een grote trui van meneer en doorprikte die met wel 100 speldjes. Dan puntjes verbinden, maten van een andere jas nemen, aanpassen, hertekenen, herknippen ... Er ging wel een halve rol patroonpapier door,
Ik ging ook nog eens te raden bij het plaatselijke naaiwinkeltje, waar ik ondertussen bijna dagelijks binnenloop, oei. Er zit daar nl een ervaren naaister die wel wil helpen bij je project. Ook gewoon tussendoor, als het niet te druk is.

Ik maakte ook een jas uit een oud beddenlaken, gewoon om te testen of het qua mouw wel goed zat. Maar eigenlijk was dat een maat voor niets, zo'n laken is veel te soepel en in niets te vergelijken met de stevige jassenstof.

Eens ik de stof had gevonden, beginnen stikken, herstikken, lostornen, weer stikken, lostornen ... En na een zoveelste pasbeurt vond grote meneer de jas nog 10!cm te lang. En dat na 3 uur nodeloos stikken van de rits die niet meewilde. Dus nog eens alles uit elkaar.

Maar vandaag maakte ik de jas af. Jammer genoeg zag ik net dat de zakken blijkbaar toch niet op dezelfde hoogte zitten. Maar zolang het me niet te hard stoort, blijft dit zo.

Oef ... Grote meneer content, ik bijna content. Klaar ....




                             










woensdag 25 december 2013

Een 'feestkleedje'

Aan feestkleren doe ik niet. Toch nog niet op deze moment. Wel geef ik de kinderen nieuwe kleren die ze pas mogen aandoen als het feest is. Onze feestkleren zijn dus gewoon nieuwe kleren. Want al die speciale, mooie dingen, die kan je achteraf toch niet gewoon aandoen. Tenminste zo gaat dat hier met de kinderen.

Het nieuwe kleedje voor de dochter werd gemaakt met een stofje uit Kopenhagen. Daar is een kei tof stoffenwinkeltje, lees 3 dezelfde winkels in de stad, met overal andere stoffen. Jammer genoeg ben ik niet in de winkel waar er ook tricotstoffen lagen, geweest.

Ik kocht er 6 heel mooie stoffen en de afgelopen dagen werkte ik met 1 tje ervan. Een heel fijne rib. Ik maakte de Capsleeve uit de laatste ottobre 6/2013. Maar ik ben niet content van het model van het kleedje. Het valt, zoals wel vaker met ottobre, erg breed en kort. Maar ze kan het aan en het geeft wel extra bewegingsruimte, want daar houden we wel van.

                                
Misschien zet ik er straks nog knopen op, kwestie van het een beetje te breken. En die nepzakken, vind ze maar niets, die wil ze er het liefst af.

                                                              

Een geslaagde blinde rits, gelukkig valt het bovenaan nog een beetje op, grote meneer zou ze anders nooit vinden.


En nu ga ik nog eens verder met het uiteenhalen van de jas voor grote meneer. Want bij de laatste passessie, besloot hij dat er toch zo'n 8 cm af moest. En dat nadat ik hopeloos bezig was met het insteken van de rits ( 10 pogingen ... Door de kleine stoorzenders in huis) er moesten nog maar 3 naden gestikt worden en het zou klaar geweest zijn ... Vandaag dus. Nu moet hij wachten. Tot de laatste cadeautjes gestikt zijn. Nah.

Goed vieren he!

maandag 23 december 2013

Cadeautje voor mezelf

Dat kocht ik exact 2 jaar geleden. En ik zie me nog zitten aan de keukentafel. Zwetend en vloekend om dat er geen enkele rechte lijn gestikt wilde worden. En nu gaat het heel wat vlotter.
De machine werd al opgeruild naar een zwaarder type en sindsdien wordt er nog meer gestikt. Veel meer.

Ik ben blij met deze nieuwe hobby, echt. Ik leerde al nieuwe vrienden kennen, bloggen, ... . En nu vul ik steeds meer de klerenkasten van de kinderen .. Tof he ... Zo'n hobby.

En als je weet dat deze stoffen nog liggen te liggen in de kasten ... Heb ik nog wel wat te doen.
                         

Plan voor morgen ... De jas van grote meneer in elkaar zetten ... 

Veel plezier en waai niet weg he .

zondag 22 december 2013

Cadeautjes deel 2 van ?


De cadeautjesrush gaat voort, hoewel rush is het niet meer. Er staat nog maar 1 iets op de lijst. En tussendoor werk ik ook verder aan de jas voor grote meneer. Want die wilde een jas. Dezelfde als die van kleine meneer ... En dus ben ik aan het werk, patroon tekenen, aanpassen, hertekenen. Die fase zijn we al voorbij.  De stof werd gekocht, gewassen, geknipt, geoverlockd.
Nu ben ik klaar voor het stikken ... Al zit ik nog in twijfel. Stop ik er nog wattine tussen of laat ik het zo ... Meningen zijn verdeeld ... Engelse sheepskin en fleece ... Warm genoeg?

Vandaag stikte ik 2 tv dekentjes voor de kinderen, hun nieuwjaarscadeau. Want daarz in ze zot van, van dekentjes. Eentje met superzachte fleece voor kleine dame en eentje, een groot vierkant, voor kleine meneer wat ook gebruikt kan worden als automat.


                               

De bijhorende kussens kan je wel vinden tussen de andere. Allemaal cadeautjes, vele al uitgedeeld ... . De schoonmoeder vond ze leuk, ze wil ook wel een logeerkussen. Maar dan in aangepaste kleuren.  Geen idee of me dat nog gaat lukken.



                      


Hopelijk krijgt iedereen alles klaar voor de komende feesten? Ik heb er alvast goede hoop op.



donderdag 19 december 2013

Weer iets om te schrappen

Van het mega lijstje ..  Ken je mijn probleem met de lijstjes ... Die zitten lang, heel lang, alleen maar in mijn hoofd. En dan probeer ik ze eens op te lijsten. Dat is dan de eerste keer dat ik schrik. En verder gebeurt het dan keer op keer dat het lijstje blijft hangen, veel te lang. Tot het echt tijd is om eraan te beginnen. En dan ... Komen er veel extra dingen tussen, zoveel zelfs dat, moest ik ze opschrijven, het lijstje dubbel zo lang zou worden. En vaak, zeg maar meestal, begin ik eerst aan de dingen die in mijn hoofd zitten en dus niet op het lijstje staan. Maar dit stond dus op het lijstje.

Een handtas, weer eentje ... Uit het leuke boek: zo geknipt. Gemaakt uit stofjes uit Kapellen en lintjes, paspel en rits uit de plaatselijke stoffenwinkel, Stoffe en Koffe.

En daar ging ik deze ochtend nog eens heen met de naaimachine. Het is een geweldig leuke plek om te naaien. Je wordt voorzien van koffie en een gezellige babbel ...  De gezellige babbel zorgt er wel voor dat ik meermaals het lostornmesje moest bovenhalen, maar dat nemen we er maar bij. Jammer genoeg moet ik nu 2 weken wachten voor er weer een vrije donderdag aankomt ...

                                 
                                                               
Nog 1 dagje school en dan staan we weer voor een drukke vakantie, maar zonder vroege ochtenden ... Hoop ik.

Nog veel plezier de komende dagen!



woensdag 18 december 2013

Warme kerstkaarten



Elk jaar opnieuw dwarrelen er tijdens deze dagen heel wat kaartjes in onze bus. Elk jaar opnieuw beloof ik om ook kaartjes te sturen. En vaak worden ze ook geschreven maar belanden ze dan niet in de brievenbus. Afgelopen jaar was het schandalig en werden de kaartjes ook niet meer geschreven.
Maar daar komt nu verandering in. Maar geen gewone kaartjes, ze gingen onder de naaimachine ... 

En nu moet ik er werk van maken, iedereen die we live zien, krijgt een 'kaartje'. Kaartjes die in de bus belanden, die krijgen een traditioneel kaartje, want jammer genoeg weegt het kaartje wat te zwaar voor de postbode.

En als het koud wordt, stop je het kaartje gewoon in de microoven en daarna krijg je warme handen ...


       



zondag 15 december 2013

Ok, klaar voor de sneeuw

EnGisteren avond rolden er nog 3 colsjaals uit de naaimachine, de overlock om beter te zijn. Eerst maakte ik zo'n lange tunnel, maar dan ook echt heel lang, zo'n 70cm. Maar eer ze daar met hoofd door zijn, is de goesting voor de sjaal al lang voorbij.

Deze ochtend kleine dame.' Mama, maak dat eens zoals bij mijn vriendje van school. Kort en met de fleece aan de binnenkant. Wat meeviel, gewoon dubbelplooien en toestikken. Maar ... Onzichtbaar is de naad niet. Dan moest ik het geheel weer uithalen en dan zou het geen snel projectje meer zijn.

Maar ze zijn content ... En de pop werd ook voorzien van een sjaal, want ' die heeft het ook koud he'.

Ik maakte er ineens 3, eentje om uit te delen. Iris, als je dit zou lezen ... De sjaal is voor de dochter. Er ligt voorlopig geen stof voor een rokje voor haar klaar. Vandaar dit snelle, tussendoor, 'cadeautje'. De groene is voor haar.




En voorzien van hun naam ... Je weet maar nooit in de schoolgangen.


Nu ga ik erin vliegen, seffes gaan we met de kinderen naar een feestje ...

Nog een leuke zondag !

zaterdag 14 december 2013

Gevonden en klaar !

Afgelopen week ging ik op zoek naar een tof patroon voor een jongens winterjas. Een voormiddagen in  1 van mijn favoriete naaiwinkels, Stoffe en Koffe en de kogel was door de kerk. Ik zou het patroon voor de zomerjas van kleine meneer aanpassen en er een winterjas van maken.

Het patroon kwam uit ottobre 1/2013. Een basisjas. Maar de zakken en het model spraken me eigenlijk niet aan. Dus knipte ik het patroon van het voor- en achterpand door. Stak er een paspel tussen. En de zakken, daar tekende ik ook een andere. Een schuine zak met een extra paspel.

Kleine meneer vind het allemaal leuk, dat jassen stikken. Terwijl de stof voor de jas lag te drogen, stond hij al te kijken. ' ik denk de jas te groot is' wees maar zeker. Er lag 2 m stof te drogen.

Na nog een tripje naar de Stoffe en Koffe waren we er 'zeker' van dat het om wol ging. De dame van de winkel stak een vuurtje aan het stofje ... De stof kreeg ik een paar mand geleden en lag al maanden in de lappenmand van de schoonovergrootoma ( bestaat dat)

Vrijdagochtend begonnen ... Zaterdagavond klaar ... Fijn projectje ....
 
Maatje 104, maar de mouwen tekende ik toch nog wat langer. Ik merkte al dat de mouwen ottobre vaak wat klein vallen ...

                      
Nog een vergeten draadje ...


Een lekker warme kap, die hoog sluit. En omgeplooide mouwen, want ze zijn nog wat lang. Maar wel in verhouding met het model. 

En die zakken ... Die zijn gevoerd, met fleece. Want kleine meneer wil geen handschoenen ...

Laat het nu maar vriezen.


woensdag 11 december 2013

Tof patroon gezocht ...

Ik dacht dat ik de ideale winterjas gevonden had voor onze kleine meneer. Maar niets is minder waar. Het is nog niet zo koud en hij rilt al stevig. .. Dus ben ik op zoek naar een winterjaspatroon, maatje 98 of een kleine 104 ... En liefst een ' eenvoudig' patroon. Want na het debacle van de jas voor kleine dame, heb ik het eerlijk gezegd een beetje gehad met jassen maken...


Iemand een toffe tip? 


donderdag 5 december 2013

Onding wordt draagbaar


Een dikke maand geleden maakte ik een jas uit ottobre. Mooie jas, dat wel, maar om één of andere reden sloot de kap niet aan op de voorpanden. Je las al dat ik heel wat keren het geheel helemaal lostornde. En nog kreeg ik de jas niet goed. Er was een gapend gat, een koud gat. De jas stond helemaal open wat geen aanrader is met dit weer.

Ineens had ik het licht gezien. Ik moest er gewoon een kraagje tussen zetten. Gelukkig had ik nog wat stof over en nog leuker ... De tailleband, die ik niet gebruikte voor het rokje, paste perfect als kraagje. Binnen en buitenstof aan elkaar stikken, keren ... En met de hand helemaal vastnaaien. 2 keer. En nu ... Mag ze er mee naar buiten. Eindelijk!



          VVV V

En wat staat er verder nog op de planning ...
- tante Hilde pop voorzien van haar en kleren
- extra kleren voor een andere pop
- 6 leeskussens
- en nog 2 cadeautjes ... Die heel wat stikwerk vragen ...

Kan er iemand de kerstvakantie nog wat uitstellen ?